A Gellért-hegy tanösvény egy újabb állomása a Digitális Vándor applikáción található ösvényeknek. A Digitális Vándor applikációról már korábban írtam egy másik bejegyzésben, amit itt találtsz.
Az említett tanösvény nem egy hagyományos turistajelzéssel és információs táblákkal kijelölt útvonal. Ez egy új generációs, nyolc állomásos történelmi és természeti értékeket egyaránt bemutató, 2 kilométeres kalandösvény, mely interaktív elmeket is megjelenít a mobil telefon segítségével.

Kiindulási pont a Gellért-térhez közeli sétány, majd a csúszdák mellett elhaladva elérünk a Pálos kolostorig, ezután lépcsőkőn vezet az út a Szabadság-szoborig. A Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest egyik jelképe, felemelt kezében pálmaágat (a győzelem és a béke jelképét) tartó nőalak. Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-ben elkészült alkotása. Az eredeti, több kisebb szobrot is magába foglaló kompozíciót a német hadsereget Budapestről kiverő szovjet hadsereg haditettének emlékére állították. A kommunista rezsim bukása és a szovjet “felszabadítás” átértékelése után a szoboregyüttest jelentősen átalakították és a szovjetekre való utalásokat eltávolították.

A szobor mellett elhaladva találjuk a Citadella erődöt, melyet az 1848-49-es szabadságharc leverése után, 1854-ben emelt a Habsburg uralkodó.
A 220 méter hosszú, 12–16 méteres falmagasságú erőd különlegessége, hogy a szokásos erődöktől eltérően nem az alatta elterülő város megvédése, hanem épp ellenkezőleg a pesti lakosság megfélemlítése volt a célja.

Az erdei úton tovább haladva elérjük a Szent Gellért-szobrot. Szent Gellért püspök szobra egy köztéri emlékmű, a Gellért-hegy oldalában helyezkedik el. A kompozíció két alakból áll: a központi figura Gellért püspök 7 méter magas bronz szobra, míg a mellékalak a megtérített pogány magyar vitézt ábrázolja.

Ezt követően békésebb témájú szoborcsoportot találunk a Filozófusok kertjében. A 2001-ben felavatott szoborcsoport Wagner Nándor szobrász munkája. A szoborkompozíció kertjének kapujában ez az üzenet áll: „Egymás jobb megértéséért”. Az egyértelmű üzenettel rendelkező szoborcsoport, amely az egymás iránti toleranciát és a békés egymás mellett élést szimbolizálja, a világvallások jelentős alakjait és vezetőit ábrázolja.  A kertben Ehnaton, Jézus, Buddha, Lao-ce, valamint Ábrahám szobra áll kör alakban, melynek közepén a közös Istenséget jelképező fénylő gömb található. A gömb az összekötő kapcsot szimbolizálja a vallások között: a legfelsőbb világ szimbóluma, amellyel az ember csak földi léten kívül találkozhat. A kör alakban elhelyezett szobrok hátterében Mahatma Gandhi, Bódhidharma buddhista szerzetes és Assisi Szent Ferenc szobra áll. Ők azok a szellemi megvilágosodást elért személyek, akik a különböző vallásokban megfogalmazott erkölcsi normákat életükben betartották, és ezt az utat próbálták továbbadni minél több embernek.

A Gellért-hegy tanösvény végállomása Buda királyfi és Pest királykisasszony szobra. A bronzból és kőből készített szoborkompozíció másfél méter magas és 1982-ben avatták fel. Az emberalakokat Lesenyei Márta készítette, a talpazat pedig Vadász György munkája, amelyen a városrészek láthatók stilizált, terepasztalszerű ábrázolásban. A két kőtömb közötti hasadék a Dunát jelképezi. A stilizált város fölé magasodó, egymás felé nyúló Buda királyfi és Pest királykisasszony pedig a két városrész egyesítését szimbolizálja.

A túra hossza 2,5 km.

Ajánlott bejegyzések