Pákozd nagyközség Fejér megyében, a Velencei-tó partján található. A település és környéke régészeti lelőhelyekben gazdag terület. A magyar történelem két fontos, győztes csatája fűződik Pákozd nevéhez: a törökellenes küzdelmek során 1593-ban megvívott ütközet, valamint az 1848–1849-es szabadságharc egyik nagy ütközete, az 1848. szeptember 29-ei pákozdi csata a Sukorótól és Pákozdtól északra lévő magaslatokon zajlott le.

Miskahuszár

A magyar katona hősiességét és bátorságát becsülendő, Pákozdon önerőből 12 év alatt építettek egy 13 méter magas és 100 tonna betonból készült monumentális huszár szoborot. Miskahuszárnak nevezték el és az M7 autópálya mellett áll, az ún. Bogár halmon. Ott, ahol a mondák szerint, Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848. szeptemberében. A huszár egyik kezében a győzelmi zászlót tartja, a másik kezét viszont a kardján nyugtatja, jelezve, hogy készen áll bármikor a harcra, hazája védelmére.

Hivatalos weboldal

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Nemcsak állatokat nézhetünk, etethetünk, de van itt kilátó és tanösvény is. A Pákozd – Sukoró Arborétum és Vadaspark a Velencei-hegység és a Velencei- tó között, a 160 méter magas Mészeg-hegy oldalában helyezkedik el.

A vadaspark 7,25 hektár nagyságú terület ahol testközelből láthatunk a dámszarvasokat, gímszarvasokat, muflonokat, vaddisznókat, és ausztráliai emukat. Madárröpdékben fácánok (vadász, arany, ezüst, király), kék pávák, kacagó gerlék, vadpulykák, szajkók, szarkák, gyöngytyúkok figyelhetők meg.

Találunk itt egy tanösvényt is, ami 9 állomásos, 1300 m hosszú és tájékoztató táblák segítik az erdő életközösségeinek, valamint az ember erdei tevékenységének megismerését. A tanösvény mentén található 15 méter magas kilátóból a velencei-tavi tájban gyönyörködhetünk.

Mi nyáron jártunk arra és a tanösvény bejáratánál egy szarvasbogár fogadott minket. Mintha csak elénk jött volna üdvözölni. Sosem láttam még ekkora bogarat. A szarvasbogár a legnagyobb európai bogár: rágókkal együtt mért testhossza eléri a 80 millimétert. Nem mértem le – de simán lehetett akkora.

Hivatalos weboldal

Ajánlott bejegyzések