János-hegyi körtúra: Libegő – Erzsébet-kilátó – Tündér szikla

Viszonylag könnyű, gyerekkel is könnyen bejárható túra volt a cél. Gondoltam kipróbáljuk a Zugligeti Libegőt is ha már erre járunk. Ezért a kiindulási pontunk a Zguligeti Libegő melletti parkoló, amely kocsival könnyen megközelíthető. A Libegő felvisz a János-hegyre, amely a Budai-hegység negyedik legmagasabb hegye, és egyben Budapest legmagasabb pontja (527 méter). Már a XIX. század közepétől Buda és Pest lakóinak kedvelt kirándulóhelye volt.

Ismerjük meg a Jánoshegyi Zümmögőt

A Zugligeti Libegő nem más, mint egy drótkötélpályás függővasút. A közel egy kilométer hosszú útvonal 262 méter magasra viszi fel az utasait körülbelül negyed óra alatt. A zugligeti libegőt 1970. augusztus 20-án adták át. Annó kiírtak egy ötletpályázatot az új eszköz nevére, és az eredeti listát nézve jó, hogy nem Hegyi-kopter, Űrbusz, Jánogyhegyi Zümmögő, vagy Huza-vona lett az eszköz neve. Valójában a nyertes a Lebegő volt, ebből alkották meg a libegőt.

Libegőt a BKV üzemelteti, helyben lehet vásárolni automatából jegyet. Alsó állomás Zugligeti úton van, a felső állomása az Erzsébet kilátó közelében.
Bővebb információ a BKV honlapján található.

Erzsébet-kilátó

A Libegő felső állomásától nem messze találjuk a kilátót. A leghíresebb az idelátogatók közül Erzsébet királyné volt, aki 1882 során több ízben is ellátogatott a főváros legmagasabb pontjára. Ennek emlékére emelték 1908–1910 között a hegyet koronázó Erzsébet-kilátót, amit 1910-ben adtak át.

A kilátó közelében megtaláljuk a zöld háromszög jelzést amelyen elindulva kényelmes sétával elérhetjük a Tündér-sziklát.

Tündér-szikla

A Tündér-szikla 1977 óta védett területnek számít, mert itt egészen különleges növények és állatok élnek. Nem csoda, mert a hagyomány szerint ez a hely nem csupán a mi világunk része. A magasba törő fehér sziklák tetején egykor a Budai-hegység tündérei, a csilik nézték a holdfényben fürdőző tájat. Nem csak a tündérek vonzódtak a romantikus magaslathoz. A hely korábban még a Remete-szikla nevet is viselte, mivel a tövében remeteház állt.

További túrákat találhatsz Normafa park honlapján.

Ajánlott bejegyzések