A pilisi túraútvonalak népszerű kiindulási pontjáról, Klastrompusztáról indulva egy rövid, ám annál érdekesebb körtúrát tettünk meg. A túra hossza mindössze 4 km. Látnivalók: egy igazán látványos sziklaszírt, a Kémény-szikla és a bivakosok között is népszerű Leány- ill. Legény-barlang.

Kémény-szikla

Ez a látványos sziklaszirt merészen kiugró alakjáról kapta nevét. Tetejéről nagyszerű a kilátás nyílik a Klastrompuszta mögötti a Budai-hegységre, illetve a Gerecse dombvidékére. Klastrompusztáról kiindulva a zöld kereszt jelzést követve, majd elérve a zöld hátomszöget megtaláljuk a sziklát. Igazából két kilátóhely is található itt egyik szebb mint a másik. A sziklára is fel lehet mászni, de érdemes óvatosnak lenni, ugyanis semmi nem véd a lezuhanástól.

Leány- és Legény-barlang

A Kémény-sziklától tovább követjük a zöld kereszt jelzést egyészen addig amíg elérjük az elágazást ahol áttérünk a piros sáv jelzésre. A piros sávon tovább haladva ugyancsak egy elágazásnál áttérhetünk a kék barlang jelzésre – amely egyenesen a Legény-barlanghoz vezet. Itt van egy rövid leágazás piros barlang jelzéssel ami a Leány-barlanghoz vezet. Visszafelé csak a kék barlang jelzést kell követni, az vissza vezet a kiinduló ponthoz.

A Leány- és Legény-barlangként ismert járatok ma már Magyarország harmadik leghosszabb barlang rendszerének, az Ariadne-barlangrendszernek a részét képezik.

A számos itt talált tárgyból, – például agancsból készült balta, kőeszközök, réz-, és bronzkori cserepek, római kori fésű, Árpád kori cseréptöredékek, – arra lehet következtetni, hogy a barlang a az idők során ismert és használt volt.

A teljes barlangrendszer jelentős mérete, kiemelkedő formakincse, és különleges ásványai miatt fokozottan védett barlang, mely védelem a bejárati szakaszokra is vonatkozik! A belsőbb részeken nagyszámú denevérkolónia lakik.

 

Letölthető GPX track
gpx-track

Info a gpx-track használatához:
Tájékozódás útközben – túra applikációk telefonra

Ajánlott bejegyzések