Zsivány-sziklák

Dobogókőtől kb. másfél kilométerre, 590 méteren található a Zsivány-sziklák sziklacsoport. Érdemes a sziklákat közelebbről is megszemlélni. A függőleges, helyenként 25-30 méter magas falak egy ferde hasadékot határolnak.

Zsivány-sziklák többfelől is megközelíthetők. Mi Pilisszentkeresztről indultunk és a kék sáv túristajelzésen haladtunk, ami felvisz Dobogókőre. Azért nem Dobogókőről indultunk, mert bár valószínűleg onnan könnyebb megközelíteni, viszont nagyon népszerű kirándulóhely, így nagy a tömeg. A sziklacsoport az Országos Kéktúra 15 szakaszán találjuk, mely a Rozália téglagyár és Dobogókő közötti szakaszát jelöli.

A monda szerint IV. Béla sokáig rejtőzködött a kőóriások védelmében, és kincsei számára is itt keresett oltalmat. A szikla üregében elhelyezett értékeket később még az erre portyázó zsiványok sem találták meg, viszont búvóhelyük biztonságából tartották rettegésben a környéket. Ennek a legendának köszönheti a hegység impozáns képződménye is a nevét. 

Talán nem véletlen, hogy vadregényes tájain az elmúlt évtizedekben sok rendezőnek is megakadt a szeme, és választotta történelmi vagy fantáziafilmjének forgatási helyszínéül. Az alábbi filmek egyes jeleneteit is itt forgatták:
Robin Hood sorozatban (2006) a nottinghami erdőt,
Holdhercegnőben (2008) Holdföldét,
Ken Follett regényéből készült, A katedrálisban (2010) a korabeli Angliát,
A postamesterben (2010), a kitalált Ankh-Morpok város erdőségét,
a Boszorkányvadászatban (2010) a Férgek erdejét,
az Emerald Cityben(2017), az Óz birodalmához tartozó misztikus völgykatlant jelenítette meg.

Ajánlott bejegyzések