Hogyan előzzük meg a kullancs-csípést?

Fontos, ha “kullancsos” helyen járunk minden este meg kell néznünk, nézetnünk magunkat főleg a hajlatainkat (hónalj, combhajlat stb.) gyermekeknél pedig még a fül környéki hajas fejbőrt is tüzetesen át kell vizsgálni. A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladáson kívül a kullancs egy baktérium által okozott megbetegedést is terjeszt, az úgynevezett Lyme – borrellosist.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

  • viseljünk zárt öltözéket – felnőttek esetében főleg az alsó testrészt kell védeni (pl.testhezálló farmer), gyerekek esetében a felső testrész is védendő.
    A kullancs a tölgyerdőket és az árnyékos helyeket kedveli, az erdő aljnövényzetében, a bozótosokban tartózkodik a legszívesebben. (legfeljebb 1,5 méter magasságban)
  • A szagok és illatok is fontos szerepet játszanak a rovarok életében – így a fedetlen testrészeken ajánlatos befújni magunkat kullancsriasztó szerekkel.

Mit tehetünk ha kullancsot találtunk a bőrünkben?

  • minél hamarabb távolítsuk el egy erre alkalmas csipesszel (ne kenjük be semmivel!)
  • jegyezzük fel a kullancs csípés idejét és helyet ahol jártunk.
  • A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást megelőző oltással lehet elkerülni.
  • Megdöbbentő, hogy sokkal gyakoribb a Lyme-kórt előidéző baktérium a kullancsokban mint az agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó vírus. Amennyiben kullancs csípett meg minket figyeljük meg a csípés helyét az elkövetkező hetekben ha megjelenik kör alakban halvány pír, esetleg később izületi, idegi vagy szívtünetek forduljunk orvoshoz. Korai stádiumban a Lyme fertőzés jól gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel.

Forrás, illetve további infók az alábbi linkeken:

Heim Pál Kórház hivatalos tájékoztatója

Lyme Borreliosis Alapítvány honlapja

Ajánlott bejegyzések